Trauma en EMDR
Wat is een trauma?
Koninginnedag 2009 in Apeldoorn, een natuurramp, een overval, oorlog, verkrachting, mishandeling.... Een ramp of een schokkende gebeurtenis kan ons allemaal overkomen. De verwerking van deze ervaring is voor iedereen anders. De ene getraumatiseerde kan zijn leven na een zekere verwerkingsperiode weer oppakken, maar een ander kan langdurig en ernstige gevolgen ondervinden indien de juiste behandeling uitblijft. Als jouw klachten rechtstreeks het gevolg zijn van een specifieke schokkende ervaring, je last hebt van nachtmerries of herbelevingen en vermijding van gedachten, beelden en plekken die je aan het trauma doen denken, dan heb je veel baat bij een traumabehandeling.
Veel mensen herbeleven de situatie waarin ze het psychotrauma opliepen en uiten dat in psychische of lichamelijke reacties, bijvoorbeeld in nachtmerries, hyperventilatie of angstaanvallen. Dat kan spontaan gebeuren, maar ook wanneer iets of iemand hen aan die situatie doet terugdenken. Het komt vaak voor dat mensen met een psychotrauma proberen om gevoelens die met het trauma te maken hebben, te vermijden of weg te drukken. Dat kan soms ook leiden tot het 'wegdrukken' van bepaalde herinneringen of tot vervreemding van eigen gevoelens.
Mijn rol als behandelaar in het verwerken van de ellende
Na een trauma hebben veel mensen last van sombere gevoelens, machteloze woede of walging of angst. Vaak nemen zij zichzelf iets kwalijk, totaal onterecht, maar daardoor niet minder pijnlijk. Zelfverwijt komt vaak voor bij trauma-slachtoffers. Het doel van de behandeling is ervoor zorgen dat je niet langer last hebt van nare herinneringen en een negatief zelfbeeld. Door de PTSS blijft de nare gebeurtenis iets wat in het hier en nu nog steeds beleefd wordt, in plaats van iets van het verleden. Door een EMDR behandeling verliest de herinnering zijn emotionele lading, zodat je niet meer dagelijks wordt geconfronteerd met de ellende en pijn van een beeld uit het verleden. Het klinkt als een wondertherapie, en dat is het eerlijk gezegd ook wel een beetje gezien de spectaculaire resultaten die met EMDR worden behaald. En het mooiste is nog dat het volledig wetenschappelijk gefundeerd is. Op de website van de vereniging van EMDR kun je meer vinden over de therapievorm. www.emdr.nl/
Heb ik last van PTSS?
- Heb je last van onprettig dromen over de gebeurtenis?
- Heb je last van onprettige herinneringen die tegen je zin telkens opkomen?
- Voel en gedraag je je alsof de gebeurtenis opnieuw plaatsvindt?
- Heb je moeilijkheden met in slaap vallen of blijven?
- Ben je snel geïrriteerd of heb je last van woedeaanvallen?
- Ben je je sterk bewust van mogelijk gevaren voor jezelf en anderen?
- Ben je gespannen en schrik je makkelijk van iets onverwachts?
Mocht je veel vragen met 'ja' hebben beantwoord, dan is jouw situatie zorgelijk en adviseer ik je hulp te zoeken. Een niet-behandelde PTSS verdwijnt meestal niet uit zichzelf. Door de goede behandelingen die hier voor zijn hoef je hier ook niet mee te leven.