Psycholoog Tjimke De praktijk is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00-14.00: 06-38201177.
Je kunt ook je vragen mailen naar: info@psycholoog-tjimke.nl, een sms- of Whatsapp-bericht sturen.
knop-afspraak
Logo-psycholoog-tjimke-de-vries

Clientverhalen

"Van jongs af aan ging ik gebukt onder een sterke drang tot perfectionisme, zowel voor mijzelf als voor mijn omgeving. Nadat ik al geruime tijd leed onder een moeilijk verklaarbaar pijnsyndroom, gerelateerd aan hoge stress, kwam ik bij Tjimke terecht. Samen zijn we op zoek gegaan naar mijzelf en die drang naar het altijd perfect willen doen. Tjimke heeft me heel goed geholpen door terug te gaan in de tijd en me een spiegel voor te houden.

Dit altijd op een open en respectvolle wijze. Hierdoor is het mij gelukt om mijzelf op een positieve wijze te veranderen en tijdens dit hele proces nam de pijn progressief af.

Nu kijk ik weer met meer plezier naar het leven en voel ik mij veel beter en meer ontspannen. Ik ben erg blij dat ik deze stap naar Tjimke heb gemaakt"

Chris (49 jaar)

 

‘onverklaarbare’ lichamelijke klachten

Somatoforme stoornissen of 'onverklaarbare' lichamelijke aandoeningen

Een somatoforme stoornis is een groep aandoeningen waarbij er sprake is van lichamelijke klachten, zonder dat daar een lichamelijke of medische oorzaak voor te vinden is.

Dat wil niet zeggen dat de patiënt 'doet alsof', de klachten zijn namelijk wel écht. Het grootste misverstand over deze stoornis is dat de klachten gefantaseerd of expres veroorzaakt zouden zijn.
Stress kan een van de veroorzakers zijn van de klachten, zoals een spannende of pijnlijke gebeurtenis. Een behandeling bij mij zal zich daarom richten op psychologische interventies om met de lichamelijke problemen om te gaan, medisch kan er namelijk geen oplossing geboden worden.

Behandeling

Onbegrip en schaamte zijn vaak erg herkenbaar voor iemand met een somatoforme stoornis. De klachten zijn lichamelijk, het lijkt er echter op alsof de oorzaak psychisch is. Door de omgeving wordt soms afwijzend gereageerd. Wanneer er immers geen medische oorzaak is, is er toch niets aan de hand? De patiënt stelt zich vast gewoon aan! Dit is echter niet het geval! De problemen zijn wel écht, alleen de oorzaak is psychisch in plaats van lichamelijk. Een psychische behandeling wordt echter vaak afgewezen door iemand met een somatisatiestoornis, omdat ze graag een medische oplossing willen voor hun pijn. De oorzaak zal lichamelijk echter niet opgelost kunnen worden. Als jouw psycholoog ga ik samen met je werken aan acceptatie van de pijn en jouw leven zo goed mogelijk aanpassen aan de pijn. Het is heel goed haalbaar om ondanks de lichamelijke ellende, toch een rijk en vol leven te leiden. Veel meer dan patiënten zich in eerste instantie voor mogelijk houden.

Vanwege dit onbegrip uit de omgeving kunnen de klachten toenemen. De volgende lichamelijke klachten komen voor:

  • chronische hoofdpijn
  • rugpijn
  • gewrichtspijn
  • pijn op de borst
  • chronische vermoeidheid
  • buik-, maag- en darmklachten
  • duizeligheid
  • hartkloppingen
  • uitvalsverschijnselen

Het kan ook gebeuren dat de klacht hoort bij een verklaarbare lichamelijke aandoening, maar ernstiger is of langer duurt dan je zou verwachten. Bijvoorbeeld wanneer iemand na een lichte verwonding aan een hand veel langer pijn houdt dan medisch kan worden verklaard. Vaak ontstaan er, vanwege de aanhoudende lichamelijk klachten, ook psychische problemen. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel waarin de gevolgen de klachten in stand houden en herstel wordt belemmerd.

Psycholoog-tjimke werkte voorheen ook onder de websites www.psycholoog-lansingerland.nlwww.psycholoog-westland.nl en www.psychologie-zoetermeer.nl. Klanten uit het Westland in het algemeen, dus ook uit Lansingerland en Zoetermeer kunnen natuurlijk nog steeds terecht bij een van de locaties van Psycholoog Tjimke in Bergschenhoek of Hoek van Holland.

Bergschenhoek

Psycholoog Tjimke Bergschenhoek
Notaris Kruytstraat 36
2661 HP Bergschenhoek

Hoek van Holland

Psycholoog Tjimke Hoek van Holland
Rietdijkstraat 72 A
3151 HJ Hoek van Holland